Homejuusto jakaa mielipiteitä

Homejuusto jakaa rajusti ihmisten mielipiteitä. Joko homejuustosta pitää kovastikin tai sitten se saa lähinnä aikaan puistatusreaktion pelkästä ajatuksestakin. Homejuuston valmistuksessa käytetyt homeviljelmät tuovat kuitenkin cheese-2785_960_720tähän pehmeään ja aromikkaaseen juustoon tietyt haju- ja makuominaisuudet, joita osa meistä ei voi vastustaa.

Homejuustoja on olemassa useita eri tyyppejä, joista yleisimmät ovat valkohomejuusto ja sinihomejuusto. Toisinaan näkee myös viherhomejuustoa ja punahomejuustoa. Meille suomalaisille tutuin sinihomejuusto lienee kotimainen Aurajuusto. Valkohomejuustoista suosituin ja yleisin pöydässä tarjoiltava on ranskalainen suussasulava brie. Punahomejuustoista yksi suositelluimmista on Marcaire-niminen vivahteikas ja aromikas juusto. Useimmiten homejuustoja nautitaan alkupalalautasella tai jälkiruuaksi. Homejuusto sopii myös kastikkeeseen, salaatteihin ja keittoihin.

On varsin todennäköistä, että homejuusto on saanut alkunsa vahingossa. Juustot säilytettiin entisaikoina luolissa, jolloin luolissa kasvanut home levisi myös juustojen pintaan. Tämä homeinen sivumaku toikin yllättäen juustoon mukavan säväyksen, jolloin juustoja ryhdyttiin kypsyttämään tarkoituksella luolassa. Vaikka luolassa kypsytettyä homejuustoa valmistetaan edelleen tietyissä paikoissa, on useimmiten homejuustoon tuleva home peräisin laboratoriokasvatetusta homekannasta, joka siirretään juustoon. Homejuustot valmistetaan tarkasti valvotussa ympäristössä erityisiä ja tarkasti valikoituja homesieniä käyttämällä. Koska valmistusprosessi on niin perusteellisesti valvottu, estetään sen kautta pilaantuneiden tuotteiden pääseminen myyntiin.

On hyvä kuitenkin pitää mielessä, että homejuusto on eri asia kuin homeinen tai homehtunut juusto. Mikäli jääkaapista löytyy raejuustoa, tuorejuustoa tai ricottajuustoa, jonka pinnassa on alkanut kukkimaan hometta, on juusto silloin paras heittää pois kokonaan. Sama pätee myös raastettuihin, viipaloituihin tai murennettuihin juustoihin. Näissä juustoissa home saattaa ulottua säkeittäin läpi juuston, joten pinnalta homeen raapaiseminen ei välttämättä poista hometta kokonaan. Tämän lisäksi homeen yhteydessä juustossa saattaa kasvaa haitallisia bakteerikulttuureita kuten esimerkiksi salmonellaa, helikobakteeria tai listeriaa. Jos hometta puolestaan ilmestyy koviin tai puolikoviin juustoihin kuten cheddariin, pecorinoon, emmentaliin tai parmesaniin, voi homeen peittämän osion yleensä leikata veitsellä pois, jolloin jäljelle jää vielä täysin syötäväksi kelpaava pala juustoa. Homeisen osan poistamisessa kannattaa leikata pois hiukan ylimääräistä, ja leikatessa on syytä pitää veitsi loitolla varsinaisesta homeesta, ettei se vahingossa pilaa juuston hyviä osia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *