Juuston historia

Juustoa on valmistettu jo ammoisista ajoista lähtien ja vaikka tekniikoissa on tapahtunut muutoksia, on juuston valmistustapa pohjimmiltaan silti vielä sama kuin tuhatkunta vuotta sitten. Ei ole olemassa varmaa tietoa siitä, missä juustcheese-258311_960_720oa alettiin ensimmäisen kerran valmistamaan. Joidenkin lähteiden mukaan juusto on saanut alkunsa Euroopassa, kun taas toisaalla juuston alkuperän arvellaan olevan Keski-Aasiassa tai Lähi-Idässä. Oli totuus mikä hyvänsä, oli juuston valmistamisen taito levinnyt Eurooppaan jo ennen Rooman valtakunnan aikakautta ja roomalaisten aikaan se oli jo varsin pitkälle kehittynyttä.

Erään legendan mukaan juusto syntyi ikään kuin vahingossa kun arabialainen kauppias kaatoi lampaan vastalaukusta tehtyyn säilytyspussiin lirauksen maitoa evääksi pitkälle matkalleen halki aavikon. Niin kävi, että pussin sisäkalvon pinta yhdistettynä auringon lämpöön sai maidossa olevan heran erottautumaan nesteestä, ja kun kauppias illalla naukkasi hörpyn pussistaan, huomasi hän maidossa olevan miellyttävän maun ja koostumuksen.

Juustoa on valmistettu ahkerasti jo satojen vuosien ajan ja etenkin Euroopassa sille kehittyi varsin vankka asema nopeasti. Muun muassa juustoon perin pohjin ihastuneet eurooppalaiset uudisraivaajat ottivat mukanaan kimpaleittain juustoa vanhalta mantereelta muuttaessaan rapakon taakse Amerikkaan paremman elämän toivossa. 1600-luvulta saakka juusto onkin ollut tärkeä osa amerikkalaista maataloutta, vaikka sen suosio räjähtikin lopullisesti nykyiselleen vasta 1800-luvun puolivälissä kun New Yorkiin perustettiin maan ensimmäinen juustotehdas.

Juuston valmistamista pidettiin jo noihin aikoihin äärimmäisen tehokkaana tapana säilöä muuten herkästi pilaantuvaa maitoa. Tavallisimmin juustoa valmistettaessa kuorittiin maidon pinnalle muodostuva kermakerros voin tekemistä varten ja loput maidosta käytettiin juustonvalmistukseen. Juustonvalmistuksen tuoma taloudellisuus houkutteli maanviljelijöitä siirtymään maidontuotannon puolelle.

Mozzarellaa pizzan päällä, sulatejuustoa grillivoileivissä, homejuustoa makaronilaatikon lisukkeena, gruyeria ranskalaisen sipulikeiton kuorrutteena, tuorejuustoa juustokakkua jämäköittämässä, emmentalia ja edamia pienenä välipalana, parmesanjuustoa pastan päälle ripoteltuna ja cheddaria hampurilaispihvin päällä lepäämässä… Juusto on yksi niistä ruuista, josta pitävät hyvin monet. Sen levinneisyyden ansiosta nykyään onkin olemassa satoja eri juustotyyppejä. Mikäli haluaisi, voisimme syödä vaikka joka ikinen päivä eri juustolajikkeita seuraavan neljän vuoden ajan, eikä vastaan tulisi silti yhtäkään samaa juustolajiketta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *