Kuinka löytää uusi lempijuusto?

Keskittymällä juustojen perusominaisuuksiin tulee hyvin nopeasti oppimaan, millaiset juustot miellyttävät ja mitkä puolestaan maistuvat omassa suussa epämiellyttäviltä. Jotkut ihmiset eivät esimerkiksi voi sietää vuohenjuustoa missään muodossa, kun taas toisille se on suurinta herkkua. Joku saatcheese-platter01-lgtaa rakastaa emmentalia, kun taas jonkun mielestä voimakkaammat juustot ovat maukkaampia.

Kun juustotiskille saapuu, avautuu eteen kymmenistä juustoista koostuva valikoima, joka saattaa tuntua juustoista sen enempää tietämättömälle jopa hämmentävältä. Muutama juustojen ominaisuuksiin liittyvä seikka riittää yleensä antamaan ainakin aavistuksen siitä, onko joku juusto omaan makuun sopiva vai ei. Seuraavaksi esitellään muutama eri ominaisuus, joiden perusteella itselle mieluinen juusto löytää tiensä nopeasti juustolaarista ostoskoriin.

  • Kypsyys: Valtaosa juustoista kypsyy määrätyn ajan lämpötilakontrolloidussa tilassa. Tämän monivaiheisen kypsytysprosessin aikana juusto saa syvyyttä makuunsa ja kiinteytyy sitä mukaa kun kosteus haihtuu juustosta. Ensimmäisessä vaiheessa juusto muuttuu murenevasta ja kuivasta massasta pehmeäksi ja jopa kermaiseksi, mutta kun kypsymisen antaa jatkua, muuttuu se kosteuden haihtumisen myötä taas kuivemmaksi ja murenevammaksi parmesanin tapaan.
  • Alkuperämaa: Mistä maasta juusto on alunperin lähtöisin? Joissain tapauksissa juuston nimi saattaa olla suojattu, jolloin sen nimeä ei voi antaa juustolle, jota ei ole valmistettu tiukkojen standardien mukaisesti jossain tietyssä osassa maailmaa. Esimerkkejä tällaisista juustoista ovat Roquefort-juusto ja Manchego-juusto, jotka valmistetaan Ranskassa ja Espanjassa. Toisaalta on myös paljon sellaisia juustoja, jotka ovat lähtöisin alunperin joltain tietyltä maantieteelliseltä alueelta, mutta joita tuotetaan nyt eri puolilla maailmaa. Suomalaisten suosima goudajuusto on esimerkki tällaisesta juustosta. Useimmiten tällaisessa suojaamattomassa juustossa on syytä pitää varansa, sillä laatu saattaa vaihdella hyvinkin paljon laatukontrollin puuttuessa.
  • Maitolajike: Juusto valmistetaan tunnetusti maidosta, mutta sillä on suurta merkitystä, minkä eläimen maidosta juusto valmistetaan. Esimerkiksi lehmänmaitojuusto on aivan erilaista kuin vaikkapa lampaanmaitojuusto. Lehmänmaidosta valmistettu juusto on mietoa, pehmeää, kermaista ja joskus hiukan makeaakin. Lehmänmaitojuustostakin saa toki voimakkaampia vivahteita esiin, mutta tällöin juusto vaatii kypsyttämistä. Lampaanmaidossa on omintakeinen sävy, joka tuo juustoon terävyyttä ja syvyyttä. Vuohenmaitojuusto jakaa mielipiteitä johtuen sen voimakkaasta ja joidenkin mielestä maanläheisestä mausta, joka saattaa viedä ajatukset maatilalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *