Maailma rakastaa juustoa

Juuston valmistaminen on mielenkiintoista, mutta se vaatii roppakaupalla kärsivällisyyttä sekä sitoutuneisuutta. Tämän lisäksi juuston valmistaminen edellyttää tiettyjen raaka-aineiden ja välineiden hankkimista, jotka tuovat lischeese-1972744_960_720äkuluja. Tämän vuoksi asiaan kannattaakin perehtyä perusteellisesti ennen valmistamisen aloittamista, sillä pilalle mennyt juusto harmittaa.

Oikein tehtynä juuston valmistaminen voi olla todella hauskaa ja palkitsevaa puuhaa. Riittävä harjoittelu tekee mestarin ja vähitellen voi siirtyä helpommista juustotyypeistä yhä haastavampiin vaihtoehtoihin. Juusto on monelle suurta herkkua ja se on monikäyttöinen raaka-aine, jonka vuoksi ei olekaan ihme, että se on levinnyt niin laajalle eri puolille maailmaa. Juustosta on jopa tehty elokuvia ja kasinopelejä kuten (“Chase the cheese”), jotka saavat taatusti veden herahtamaan kielelle.

Maailmassa on olemassa vaikka mitä ihania juustoja: mozzarellaa, parmesanjuustoa, goudaa, emmentalia, edamia, briejuustoa, pecorinoa, roquefortia, cheddaria, gruyèrejuustoa, vuohenjuustoa, lampaanjuustoa, leipäjuustoa, raejuustoa, tuorejuustoa, sinihomejuustoa, punahomejuustoa, valkohomejuustoa, viherhomejuustoa, Monterey Jack -juustoa, tilsit-juustoa ja vaikka mitä muita juustoja. Koska jotkut parhaimmista juustoista ovat tunnetusti todella hintavia, saattaa mieli alkaa tehdä kokeilla juuston valmistamista itse kotioloissa.

Juuston valmistaminen ei ole aivan yksiselitteinen työ, vaan se edellyttää huolellista taustatyötä ja opiskelua. Hyvä juusto ei synny käden käänteessä, vaan se saattaa vaatia lukemattomia harjoittelukertoja ennen onnistumista. Juuston valmistuksessa vaaditaan tiettyjen vaiheiden läpikäymistä ja tiettyjä ainesosia, joilla saadaan aikaan suussa sulavia, ihania juustoja. Seuraavaksi käsitellään keskeisimpiä raaka-aineita ja muita tarvikkeita, joita juuston valmistuksessa tarvitaan.

Kenties tärkein raaka-aine on tietenkin maito. Mitä rasvapitoisempi maito on kyseessä, sitä enemmän juustoa siitä saa. Toinen tarvitsemasi ainesosa on juoksute, jota tarvitaan heran erottamiseksi. Useimmiten eläinperäinen juoksute on helpompi käsitellä ja mitata. Maidon ja juoksutteen lisäksi juuston valmistaminen edellyttää bakteerikulttuureja, joiden avulla valmistettava juusto kypsytetään ja joiden avulla siihen saadaan haluttua makua. Ilman mikrobeja syntyy yksinkertaista, valkoista juustoa. Lisäksi juusto kaipaa juustonvalmistukseen tarkoitettua suolaa, joka on hiutalemaista ja sulaa helposti. Tavallinenkin suola käy, kunhan se on jodisoimatonta.

Yllämainittujen ainesosien lisäksi juustoa valmistettaessa tarvitaan tarkkaa ja toimivaa lämpömittaria, kalsiumkloridia, sopivaa keitintä sekä muotteja, joihin juustomassan voi asettaa tekeytymään.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *