Minkälaisia juustoja tarjoilla juhlissa?

Oletko järjestämässä juhlia tai illanistujaisia ja mietit, mitä tarjoilla? Juustolautanen ja siihen sopivat viinit toimivat lähes aina, olipa kyse minkälaisesta juhlasta tahansa. Pienimuotoisiin illanistujaisiin pelkkä juustotarjotin riittää mainiosti, kun taas suuremmissa juhlissa juustot voidaan tarjoilla joko alkupalana tai jälkiruokana. Juustot sopivat hyvin myös teemabileisiin ja esimerkiksi Ninja Casino on kirjoittanut artikkelin kasinoteeman ympärille rakennetuista teemabileistä, jossa mainitaan juustojen tarjoilun helppous ja niiden sopivuus juhlaan kuin juhlaan.

Juustolautasen kokoaminen ei ole rakettitiedettä, mutta muutamia seikkoja kannattaa ottaa huomioon lautasta kootessa, jotta pöytään saa mahdollisimman monipuolisen ja herkullisen tarjoilun.

Juustolautanen

 

Täydellinen juustolautanen syntyy käden käänteessä

Jos haluat koota juustolautasesta täydellisyyttä hipovan, kannattaa siihen valita juustoja viidestä eri kategoriasta. Jotta tarjolle saadaan eri makuja ja koostumuksia, kannattaa lautaselle asetella vähintään yksi juusto jokaisesta kategoriasta.

  1. Sinihomejuusto

Sinihomejuusto on lautasen kaikista voimakkain ja usein myös jakaa mielipiteitä. Joulun aikaan sinihomejuuston voi yhdistää pipariin, tosi tämäkin herkku ei välttämättä maistu jokaiselle juhlijalle.  Erilaisia sinihomejuustoja ovat muun muassa italialainen Gorgonzola, ranskalainen Roquefort, Stilton, Valdeon sekä kotimainen Peltolan blue.

  1. Puolikovat juustot

Puolikoviin juustoihin lukeutuu muun muassa yksi suosituimmista ja tunnetuimmista juustoista – cheddar. Muita puolikovia juustoja ovat muun muassa sveitsiläiset Appenzeller ja Emmental, hollantilaiset Edam ja Gouda, sekä ranskalaiset Comté ja Saint-Nectaire. Puolikovat juustot käyvät yleisesti ottaen hyvin punaviinin seuraksi.

  1. Kypsytetyt juustot

Kauan kypsytetyt juustot ovat maultaan hieman pähkinämäisiä ja teräviä. Tähän kategoriaan lukeutuu muun muassa Parmigianio-Reggiano, Asiago, sekä myös Comté ja Gouda. Toisaalta taas kypsytettyjä juustoja ovat nimensä mukaisesti kaikki juustot, joita on kypsytetty, eli poissuljettuna ainoastaan tuorejuustot, raejuusto, leipäjuusto jne.

  1. Pistävät juustot

Eli toisin sanottuna ne juustot, joissa on pistävämmät hajut. Näistä juustoista pitää yleensä vain todelliset juuston ystävät ja Suomessa pistävän hajuisia juustoja syödään huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Ranskassa, juustojen luvatussa maassa. Jos vieraittesi joukkoon mahtuu kuitenkin juuston päälle ymmärtäviä, valitse lautasellesi esimerkiksi Taleggio, Livarot tai Pont l’Évêque.

  1. Pehmeät juustot

Pehmeät lehmänmaitojuustot ovat yleensä mietoja tai korkeintaan keskitäyteläisiä. Näiden lempeiden juustojen kanssa sopii kevyemmät juomat verrattuna esimerkiksi puolikoviin ja koviin juustoihin. Pehmeitä juustoja ovat muun muassa italialainen Bel paese, Mascarpone, Mozzarella, Port Salut ja Livarot.

Jos valitset yllämainituista juustotyypeistä yhden jokaista, saat jo koottua vaikuttavan juustotarjottimen. Vähempikin toki riittää ja jopa vain yksi tarkkaan valittu juusto voi olla tarpeeksi, kun sen yhdistää sopivaan viiniin ja lisukkeisiin.

Sopiva alusta juustoille on esimerkiksi puinen, tasainen lauta, jolloin juustoa pystyy leikkaamaan helposti. Tarjoile juustot kokonaisina kimpaleina, josta jokainen pystyy leikkaamaan sopivan kokoisia palasia omalle lautaselleen. Juustot tarjoillaan aina huoneenlämpöisenä, jolloin niiden maku pääsee kaikista parhaiten oikeuksiinsa. Ota siis juustot jääkaapista pois hyvissä ajoin, noin 1-2 tuntia ennen niiden tarjoilemista.

pala juustoa pöydällä

Parhaat ranskalaiset juustot

Ranskasta tulee moni maailman parhaimmista juustoista ja meidän onneksemme niitä saa ostettua kiitettävän hyvin myös Suomesta. Lähikaupasta ei välttämättä löydy kovinkaan suuria juustovalikoimia, mutta jos viitsit lähteä hieman kauemmas, niin voit löytää erikoisempiakin ranskalaisia juustoja, ainakin suuremmilta paikkakunnilta. Tässä muutama esimerkki suosituimmista ja maukkaimmista ranskalaisista juustoista, joita voi ostaa myös Suomesta.

Brie de Meaux

Brie de Meaux on perinteinen valkohomejuusto, joka on valmistettu pastöroimattomasta lehmänmaidosta. Juusto kypsytetään olkimatolla. Brie sopii erinomaisesti juustolautaselle ja sitä voi syödä yhdessä leivän tai keksien kanssa.

Banon

Banon on peräisin Porvencen alueelta. Kyseessä on perinteinen maalaisjuusto, joka on valmistettu pastöroimattomasta lehmän-, lampaan- tai vuohenmaidosta, toisinaan myös niiden yhdistelmästä. Banon on kääritty pähkinäpuunlehtiin ja se sopii mainiosti pöytäjuustoksi.

Camembert

Camembert on kotoisin Ranskan pohjoisosasta, Normandiasta. Kyseessä on perinteinen valkohomejuusto ja erittäin suosittu sellainen.

Cantal

Cantal on perinteinen kova juusto, joka on valmistettu pastöroimattomasta lehmänmaidosta. Tämä maukas juusto sopii perinteiseksi pöytäjuustoksi, mutta myös gratinointiin ja ruoanvalmistukseen.

Roquefort

Ranskalainen Roquefort on yksi suosituimmista sinihomejuustoista, joka on valmistettu pastöroimattomasta lampaanmaidosta. Tämä maukas sinihomejuusto sopii pöytäjuustoksi ja sitä voi käyttää myös muun muassa kastikkeissa ja salaateissa. Roquefort on suhteellisen voimakkaan makuinen, joten se usein jakaa mielipiteitä. Sinihomejuuston ystävät kuitenkin yleisesti ottaen rakastavat tätä juustoa.

Etorki

Etorki on valmistettu lampaanmaidosta ja on alun perin kotoisin Etelä-Ranskasta. Puolikova Etorki juusto on hopean värinen, notkea ja sisältää hasselpähkinän ja karamellin makuja. Etorki sopii mainiosti myös juustotarjottimelle ja sitä voi tarjota esimerkiksi kuohuviinin kera.

Juustopöytä

Parhaat suomalaiset juustot

Jos haluat koota juustotarjottimen kotimaisista juustoista, löytyy kaupoista myös erittäin maukkaita Suomessa valmistettuja vaihtoehtoja. Voit myös halutessasi sekoitella juustoja useammasta eri maasta, jos juhlien teemaa ei ole rakennettu jonkin tietyn maan ympärille.

Kermajuustot

Suomalaiset rakastavat kermajuustoja ja Valion valikoimasta löytyy useampiakin maukkaita kermajuustoja. Näihin lukeutuu muun muassa Oltermanni, Turunmaa ja Ritari.

Leipäjuusto

Leipäjuustoa valmistetaan perinteisesti Pohjanmaalla, Lapissa ja Kainuussa. Leipäjuustoa syödään monin eri tavoin, osa tarjoilee sen sellaisenaan kahvin kanssa, osa ripottelee päälle sokeria, toiset taas lämmittävät juuston ja tarjoilevat sen lakkahillon kanssa ja toiset kerman kera. Leipäjuusto on maukas myös grillattuna.

Uunijuusto

Suomalaisiin perinneruokiin lukeutuu myös uunijuusto, joka valmistetaan ternimaidosta. Uunijuusto valmistetaan siten, että ternimaito hyydytetään kuumentamalla se uunissa. Uunijuusto tarjoillaan usein jälkiruokana, mutta se sopii myös alkupalaksi anjoviksen tai mädin kanssa, ja miksipä ei myös juustotarjottimelle.

Mitä juustojen kanssa tarjotaan?

Yleisesti ottaen, jos tarjolla on juustoja, on tarjolla myös viiniä. Erityisesti punaviini sopii juustojen kanssa erinomaisesti yhteen, varsinkin kypsien ja vahvan makuisten juustojen pariksi. Myös valkoviini ja kuohuviini sopii yhteen tiettyjen juustojen kanssa. Kun yhdistät juustoja ja viinejä, kannattaa ottaa selvää eri yhdistelmistä ammattilaisilta, jolloin saat parhaimmat maut esille sekä juustoista että viinistä.

Viinin lisäksi tarjolla on yleensä myös leipää tai keksejä, joita syödään etenkin pehmeiden juustojen kanssa. Valitse leiväksi jokin miedon makuinen leipä, kuten vaalea leipä tai patonki, jolloin leivän maku ei joudu törmäyskurssille juustojen kanssa. Erilaiset hillot ja pähkinät sopivat myös juustojen kavereiksi erittäin hyvin. Viinirypäleillä saa juustopöytään väriä ja niiden lisäksi tarjottimelle voi laittaa esimerkiksi päärynää, viikunoita, viipaloituja omenoita, kuivattuja nektariineja tai persikoita.