Emmental on tunnettu rei’istään

Emmental on juusto, jota toisinaan kutsutaan suomen kielellä myös tahkojuustoksi. Sitä valmistetaan perinteisesti Sveitsin keskiosissa sijaitsevissa kah-00037836-33424598ntoneissa. Tiettävästi emmentalia on valmistettu Sveitsin vuoristoisissa maisemissa jo 1200-luvulla, mutta vasta 1800-luvulla juusto alkoi tulla tunnetummaksi muuallakin Eurooppaa ja maailmaa. 1800-luvun alkupuolella emmentalia alettiin valmistaa muuallakin kuin Sveitsissä ja nykyään sitä valmistetaankin hyvin monessa eri maassa. Suomessakin valmistetaan emmentaljuustoa. Ensimmäistä kertaa emmentalia valmistettiin maassamme jo vuonna 1856 muuan Rudolf Klossner, jonka oli kutsunut paikalle juustontekopuuhiin eräs kapteeni von Daehn, joka oli vaikuttunut Sveitsissä matkaillessaan emmental-juuston viehättävään makuun.

Emmental on hyvin perinteikäs, pastöroimaton puolikova juusto, joka valmistetaan lehmänmaidosta. Emmental on tuoksultaan kepeän makea ja siinä saattaa olla tuoreeltaan leikatun heinän sävyjä. Maultaan emmentalia voisi luonnehtia hedelmäiseksi ja pehmeäksi, eikä lainkaan hapokkaaksi tai kitkeräksi. Väritykseltään joko kullankeltainen tai vaaleanruskeaan taittuva emmental on reikäinen juusto, jonka reiät ovat kooltaan noin senttimetristä kolmeen senttimetriin juuston valmistajasta riippuen.

Emmentalille ominainen reikäisyys on juuri se piirre, joka tekee emmentalista hyvin omanlaisensa juuston, jonka valmistamista pidetään verrattain hankalana reikiä muodostavan fermentaatioprosessin vuoksi. Reiät muodostuvat emmentalin pintaan valmistumisprosessin aikana kun bakteerit vapauttavat kaasukuplia juuston sisuksissa. Sveitsiläinen emmental vaatii ainakin neljän kuukauden kypsymisajan, mutta voimakkaampi versio kypsyy jopa parin vuoden ajan ennen kuin sitä pääsee nauttimaan. Suomessa esimerkiksi Valio valmistaa omaa versiotaan emmentalista, jossa juuston pakkauksen väritys kertoo sen kypsytysiän. Suomen suosituinta emmentaljuustoa eli sinileimajuustoa kypsytetään kolmen kuukauden ajan, voimakasta ja aromaattista punaleimajuustoa kuuden kuukauden ajan ja maultaan kaikkein voimakkainta mustaleimaista juustoa yhdeksän kuukauden ajan.

Emmental on maukas ja monen makuun sopiva juusto, joka on oiva nautittava jo sellaisenaan esimerkiksi viinilasillisen kyytipoikana. Suomessa olemme tottuneet höyläämään siivun emmentalia myös esimerkiksi voileivän päälle. Koska emmental sulaa todella hyvin, käytetään sitä usein myös erilaisissa kastikkeissa ja lämpimissä voileivissä täytteenä. Emmental on yksi perinteisessä fonduessa käytettävistä kahdesta pääjuustosta Ranskassa suositun gruyèren ohella. Emmentalista käytetään usein englanninkielisissä maissa nimitystä Swiss Cheese, jolla viitataan juuston alkuperämaa Sveitsiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *