Leipäjuusto – juusto suomalaisilla juurilla

Leipäjuusto, jota toisinaan myös juustoleiväksi saatetaan kutsua, on yksi Suomen perinteisimmistä juustoista. Sen koostumuksesta johtuen leipäjuustoa kutsutaan tietyissä murteissa myös narskujuustoksi, sillä sitä pureskellessa juuston hiertyessä hampaita vasten kuuluu jännää narskuntaa. Leipäjuuston nimitys juontaa juurensa siitä, että se kypsennetään hiukan samaan tapaan kuin leipäkin. Leipäjuusto paahdetaan nimittäin uunissa, jolloin se saa omintakeisen täplikkään värityksensä. Useimcq5dam.web.616.462miten leipäjuusto on noin sentin tai parin sentin paksuinen levy ja on väritykseltään valkoinen tai kermanvaalea. Pinnassa on tummia paahtumisen seurauksena syntyneitä täpliä.

Leipäjuusto on yksi tuorejuustotyyppi, joka valmistetaan lehmänmaidosta. Toisinaan myös porosta tai vuohenjuustosta valmistetaan leipäjuustoa, mutta ylivoimaisesti yleisin ja kaupallisesti tuotetuin on juuri lehmänmaidosta valmistettu juusto. Leipäjuustossa on arviolta 20-22% rasvaa, mutta nykyään ruokakaupoissa näkee myös vähärasvaisempaa versiota, jossa on noin 12% rasvaa (boostcasino fi). Leipäjuusto on maultaan mieto, joskin eri valmistajien leipäjuustojen mauissa on jonkin verran eroavaisuuksia suutuntuman lisäksi. Leipäjuuston maku on hieman makea eikä lainkaan kitkerä tai suolainenkaan. Maku on yleensä miellyttävä myös sellaisen henkilön mielestä, joka ei milloinkaan sitä ole aiemmin maistanut. Erityistä leipäjuustossa onkin sen hauska koostumus, joka tekee siitä niin vastustamattoman suupalan.

Leipäjuusto on osa suomalaista ruokaperinnettä, joka on soveltunut maamme ankariin olosuhteisiin oivasti. Perinteisesti leipäjuusto oli tapana jättää kuivumaan, jonka jälkeen se saatettiin säilöä jopa useiden vuosien ajan. Vuosia kovettunuttakin leipäjuustoa voitiin pehmittää tulella, jolloin siitä myös vapautui uskomattoman houkutteleva ja nälän herättävä tuoksu. Vielä tänäkin päivänä leipäjuustoa saatetaan kuivata hyvin ilmastoidussa tilassa muutaman päivän ajan, mutta tavallisin tapa nauttia sitä on suoraan marketista ostettuna ilmatiiviistä paketista avattuna.

Leipäjuustoa voidaan nauttia joko sellaisenaan jääkaappikylmänä tai huoneenlämpöisenä. Jotkut laittavat leipäjuuston myös mikroaaltouuniin lämpenemään, joka tekee siitä ruokaisamman ja saa myös upeat tuoksut valloilleen. Lepäjuuston kaveriksi sopii erityisen hyvin marjoista tehty marmeladi tai hillo, joskin kaikkein perinteisin vaihtoehto on lakkahillo. Leipäjuusto sopii sekä alkupalaksi, välipalaksi naposteltavaksi tai jälkiruuaksi esimerkiksi kahvin kera. Yhä useammin näkee myös salaatteja, joihin on lisätty leipäjuustosta leikattuja kuutioita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *