Suomalaisten arkijuusto edam

Yksi suomalaisten suosikkijuustoista on edam. Se on hollantilainen juusto, joka on väritykseltään haalean keltainen ja jota peittää punainen parafiinivahasta valmistettu pshutterstock_133655951inta. Perinteisesti edam valmistetaan pallon muotoon, mutta toisinaan se muotoillaan myös limppumaiseksi tai neliskanttiseksi. Edam-juusto saa nimensä pohjoishollantilaisen Edamin kaupungin mukaan, jossa sitä valmistetaan valtavia määriä sekä kotimaan markkinoille että ulkomaille vietäväksi. Maailman suurin edamintuottaja on nimeltään Friesland Foods, joka sijaitsee Alankomaissa. Koska edam ei ole suojattu juusto, voidaan sitä valmistaa missä tahansa maailmalla. Suomessa myytäviä edam-juustoja valmistavat nykyään muun muassa Arla sekä Valio.

Vaikka punakuorinen edam on kansainvälisesti kaikkein tunnetuin edam-tyyppi, on edam-juustossakin on eri kypsyysasteita. Nuori edam, jota toisinaan kutsutaan nimellä baby edam, on valmis nautittavaksi jo muutaman viikon päästä valmistuksesta. Nuori edam on hyvin mieto ja hivenen pähkinäinen maultaan. Jotkut edam-juustot puolestaan kypsytetään pidemmän aikaa, jolloin niihin kehittyy syvempiä makuja. Kypsät edamit ovat kuivempia ja maultaan hiukan suolaisempia. Esimerkiksi mustalla vahapäällysteellä kuorrutettu edam-juusto kypsyy vähintään 17 kuukauden ajan ennen kuin se on valmis nautittavaksi. Yleisesti ottaen edam on kuitenkin yksi miedoimmista juustoista ja siinä on valmistustavasta riippuen hienoinen suolainen tai pähkinäinen maku. Useimmiten edam tuoksuu hyvin vähän tai ei välttämättä ollenkaan verrattuna moneen muuhun juustoon.

Edam on todella helppo juusto, joka kypsyy maukkaasti, eikä pilaannu kovinkaan herkästi. Juuri nämä ominaisuudet ovat tehneet siitä yhden maailman rakastetuimmista juustoista. Suomalaisten suosion lisäksi sitä syödään suuria määriä esimerkiksi Pohjois-Amerikassa, muissa Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Espanjassa ja Etelä-Amerikassa edamia nautitaan hienostuneena herkkupalana esimerkiksi alkuruuan muodossa tai välipalana, mutta meillä Suomessa edamia löytyy lähes joka kodin jääkaapista arkijuustona voileivän päälle höylättäväksi.

Edam on juustona huomattavasti vähärasvaisempi vaihtoehto verrattuna moneen muuhun perinteiseen juustoon, sillä siinä on vain noin 28% rasvaa ja noin 25% edestä proteiinia. Vähärasvaisuudestaan johtuen edam on monia muita juustoja pehmeämpää. Mietona juustona edam soveltuu erityisen hyvin esimerkiksi erilaisten hedelmien kanssa nautittavaksi, mutta vieläkin useammin sitä nautitaan esimerkiksi voileipäkeksien tai leipien kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *