Uskomattoman monisävyinen parmesan-juusto

Parmesan on kellertävä kova juusto, joka on maultaan syvä, voimakas ja hedelmään taittuva ja se valmistetaan lehmänmaidosta. Alkuperäinen italialainen parmesan on viralliselta nimeltään Parmigiano Reggiano, jolla viitataan siihen, että separmesan-1732086_1920-1024x683 on valmistettu syntymäpaikassaan.

Samankaltaisia juustoja valmistetaan nykyään toki myös esimerkiksi Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa ja Australiassa, mutta ehta ja alkuperäinen italialaisjuusto on kuitenkin ainoa, joka saa käyttää yllämainittua nimitystä. Italialaista parmesan-juustoa kypsytetään useimmiten jopa parin vuoden ajan, vaikka virallisesti vaatimus parmesan-juuston kypsytyksessä on vähintään 12 kuukautta. Nuorta parmesania (12-18 kk) kutsuaan nimellä Giovane, 18-24 kk ikäistä parmesania nimellä Vecchio, 2-3 vuoden ikäistä Stravecchio ja 3-4 vuoden ikäistä parmesania kutsutaan Stravecchioneksi.

Yleisesti ottaen mitä kypsempää juusto on, sitä enemmän se maksaa. Nuoremmat juustot ovat soveltuvampia ruuanlaittoon kuten vaikkapa pastakastikkeen valmistamiseen, kun taas kypsempi parmesan korostaa upeasti esimerkiksi pastoja, laatikkoruokia ja pizzoja. Parmesan-juustoa käytetään paljon myös salaatin viimeistelemiseen, jolloin se tuo kaikki salaatin eri maut upeasti esille. Kypsä parmesan sopii loistavasti myös jälkiruokajuustoksi esimerkiksi hedelmien ja viinin kanssa nautittavaksi.

Vinkkejä parmesan-juuston nauttimiseen

  • Parmesan kadottaa melko nopeasti hienot makusävynsä raastettuna, jonka vuoksi kannattaakin yrittää välttää sen ostamista valmiiksi raastetuissa pakkauksissa. Parhaimmillaan parmesan maistuu suoraan juustokimpaleesta raastettuna aina silloin kun sitä tarvitsee. Se voi olla lastuina tai raasteena oman maun mukaan, mutta avainsana makuelämyksessä on juurikin tuoreus. Osta parmesan-juustoa siis usein ja pieninä erinä(netticasino.com), jotta käytössä on aina mahdollisimman tuore juusto.
  • Parmesan on parhaimmillaan kun sen pinnalla näkyy hivenen kimmeltävää kosteutta. Näitä pikkuisia helmipisaroita kutsutaan nimellä “congocciola”.
  • Parmesan tulee säilyttää paperiin käärittynä pussissa ja jääkaapissa sopivan viileässä lämpötilassa. Älä koskaan kääri juustoa muoviin, sillä se aiheuttaa juuston hikoilemista. Mikäli sopivaa paperia juustolle ei löydy, voi sen vaihtoehtoisesti kääriä myös esimerkiksi alumiinifolioon.
  • Tarkkaile juustoa ajan kuluessa. Mikäli juuston pinnalle kehittyy hometta, sen voi raaputtaa pois. Alla oleva parmesan on todennäköisesti silti aivan hyvää syötäväksi.
  • Vegetaristeille ja vegaaneillekin on tarjolla versiot parmesan-juustosta. Useimmiten ne löytyvät hyvin varustelluista ruokakaupoista ja deli-myymälöistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *